Δημιουργία μελισσοκομικού πάρκου στο Δήμο Ορεστιάδας.

ΑΠΟ Μελισσοκόμοι Δήμου

Ορεστιάδας

Ρουσίδης Χρήστος

Καλλιπόλεως 156 Ορεστιάδα

Ορεστιάδα, 11.06.2024

Στo πλαίσιο του σχεδίου ανασυγκρότησης του Ν. Έβρου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2023 υπάρχει η πρόβλεψη:

  • 1. Ανασύστασης του καμένου μελισσοκομικού πάρκου Σουφλίου που δημιουργήθηκε με την Υπουργική απόφαση 99/116066 (Αρ. ΦΕΚ Β 2290/10-5-2022).
  • 2. Δημιουργία ακόμα δύο νέων μελισσοκομικών πάρκων, ένα στο νότιο Έβρο και ένα στον βόρειο Έβρο.


Ο Δήμος Ορεστιάδας διαθέτει τις κατάλληλες δασικές εκτάσεις γιά τη δημιουργία ενός Μελισσοκομικού πάρκου στο τμήμα που περικλείεται ανατολικά από το επαρχιακό δίκτυο Μηλιά-Θεραπειό-Κόμαρα-Πεντάλοφος-Πετρωτά και δυτικά από την Ελληνοβουλγαρική συνοριογραμμή. Στο χώρο αυτό υπάρχει άφθονη αυτοφυής βλάστηση, όπως παλιούρι ,φλαμουριά, δρύς, γκορτσιά, αγριοτρίφυλλα, ρίγανη, λαδανιά, διάφορα αγριολούλουδα, αλλά και οι προστατευόμενες με το Π.Δ.67/1981 άγριες ορχιδέες της περιοχής, κτλ. Εδώ εξασκούν τη μελισσοκομία αρκετοί κάτοικοι της περιοχής παράγοντας ένα εξαιρετικό μέλι δάσους με γεύση και άρωμα ιδιαίτερο. Με πολύ κόπο και ιδρώτα παράγουν και προσφέρουν στην οικονομία της χώρας. Αντιμετωπίζουν όμως και πολλά προβλήματα με βασικότερο την ανεπάρκεια κατάλληλων χώρων τοποθέτησης των μελισσοσμηνών και το ακατάλληλο οδικό δίκτυο. Συχνά οι προστριβές για τις ελάχιστες διαθέσιμες θέσεις αποτρέπουν πολλούς μελισσοκόμους να μεταφέρουν εδώ τα κοπάδια τους την άνοιξη και το καλοκαίρι και να παράξουν μέλι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή είναι η μοναδική στο Βόρειο Έβρο που ενδείκνυται για την άσκηση βιολογικής μελισσοκομίας καθώς δεν έχει καλλιέργειες. Ήδη πολλοί μελισσοκόμοι της περιοχής είναι εντεταγμένοι στη βιολογική μελισσοκομία ακολουθώντας την διεθνώς αυξητική τάση κατανάλωσης βιολογικών τροφίμων.


Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ


Προτείνουμε τη δημιουργία ενός μελισσοκομικού πάρκου που θα επεκτείνεται σε όλο το συμπαγές δάσος όπως οριοθετείται παραπάνω και όχι στην περιορισμένη έκταση λίγων εκατοντάδων στρεμμάτων. Σχεδιάζουμε μία ολιστική προσέγγιση βοήθειας των μελισσών ώστε να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν όλο τον χώρο και να έχουμε αξιοπρεπείς αποδόσεις ανά κυψέλη και αύξηση του εισοδήματός μας. Παράλληλα όμως διασφαλίζουμε και την διατήρηση και αύξηση της βιοποικιλότητας σε ολόκληρο το δάσος.

Αυτό θα γίνει με τη δημιουργία:


1. Διάσπαρτων κατάλληλων θέσεων τοποθέτησης μελισσοσμηνών από τη Μηλιά έως και μετά τα Πετρωτά. Θα απαιτηθεί η διάνοιξη κατάλληλων χώρων για την τοποθέτηση των μελισσοσμηνών και την πρόσβαση των φορτηγών μας. Η όποια διάνοιξη χώρων δεν πρέπει να θεωρηθεί από το Δασαρχείο καταστροφή αλλά αναβάθμιση του δασικού περιβάλλοντος λόγω αύξησης της βιοποικιλότητας που θα προσφέρει η επικονίαση των μελισσών. Οι χώροι αυτοί θα συντηρούνται κάθε χρόνο καθαριζόμενοι με διαμορφωτές γαιών (γκρέιντερ) για απόλυτη πυροπροστασία. Μόνο έτσι

προστατεύεται απόλυτα το δάσος από φωτιά. Οι πρόσφατες διατάξεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας για την είσοδο και εργασία των μελισσοκόμων στο δάσος είναι πρακτικά ανεφάρμοστες και μας οδηγούν στην έξοδο από το δάσος . Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το 70% του μελιού

στην Ελλάδα παράγεται στο δάσος (δασόμελο). Θα εγκαταλείψουμε λοιπόν υτόν τον πολύτιμο φυσικό πόρο επειδή δεν μπορούμε να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις; Όχι φυσικά, θα πρέπει να πάρουμε επιτέλους τις σωστές αποφάσεις. Είδαμε που οδήγησε η δήθεν απόλυτη προστασία το δάσος της Δαδιάς, στην απόλυτη καταστροφή του. Η παρουσία του κτηνοτρόφου, μελισσοκόμου, δασεργάτη, ρητινοσυλλέκτη, κυνηγού, περιπατητή κτλ στο δάσος σε σαφώς οριοθετημένα και νόμιμα πλαίσια συμβάλει καθοριστικά στην προστασία του.


2. Συντήρηση και χωματουργική βελτίωση (όχι άσφαλτος) υπαρχόντων δασικών δρόμων Α και Β κατηγορίας, για βελτίωση της προσβασιμότητας

των μελισσοκομικών αυτοκινήτων, πυροσβεστικών, δασικών κτλ. Ένα έργο που επίσης θα συμβάλει στην πυροπροστασία του δάσους.


3. Καθαρισμός, συντήρηση, βελτίωση και ανάδειξη πηγών, υδρομαστεύσεων, βρυσών κτλ. Υπάρχουν πολλές βρύσες σε ολόκληρο το βουνό που

με την εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας αφέθηκαν στην τύχη τους, άλλες στέρεψαν και άλλες εξακολουθούν να στάζουν. Με έναν καθαρισμό και κάποιες εργασίες μικρής κλίμακας μπορούν να επανέλθουν. Η ύπαρξη νερού και μάλιστα σε κοντινές αποστάσεις είναι βασικός παράγοντας

ύπαρξης της μελισσοκομίας.


4. Εμπλουτισμό της μελισσοκομικής χλωρίδας με την φύτευση δασικών δέντρων κατά βάση ακακίες-φλαμουριές-καστανιές κτλ σε κατάλληλες θέσεις, αλλά και θάμνων, αγγελικές-δενδρολίβανα και άλλα.


ΩΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

1. Αύξηση της παραγωγής ενός βιολογικού και ιδιαίτερου μελιού δάσους αλλά και των υπόλοιπων προϊόντων της κυψέλης, κερί-βασιλικός πολτός-γύρη-και δηλητήριο, αύξηση κατ' επέκταση του εισοδήματος των μελισσοκόμων.

2. Αυξημένη πυροπροστασία όλου του δασικού συμπλέγματος λόγω των συνοδών έργων, (δρόμοι ,καθαρισμοί χώρων, υδατοδεξαμενές κτλ). Ο μελισσοκόμος είναι ο φύλακας του δάσους.

3. Εξάλειψη των εντάσεων και προστριβών μεταξύ των μελισσοκόμων.

4. Εύκολη πρόσβαση των παραγωγών και κάθε ενδιαφερόμενου στο δάσος.

5. Αύξηση της βιοποικιλότητας, καθώς η επικονίαση των φυτών είναι η μεγαλύτερη προσφορά της μέλισσας στο οικοσύστημα. Επίσης η παροχή νερού σε πολλά σημεία του δάσους θα προσφέρει σε όλη την άγρια ζωή έντομα-πτηνά-θηλαστικά ένα κατάλληλο ενδιαίτημα διαβίωσης. Αποτέλεσμα ένα υγιές δάσος στο Βόρειο Έβρο.


Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.