Αξιότιμα μέλη της Επιτροπής,
Η μείωση του πληθυσμού τόσο του Έβρου γενικότερα, όσο και του Δήμου Σουφλίου ειδικότερα, είναι γεγονός και οι συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς του Αυγούστου του 2023 αναμένεται να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες, εξαιτίας του πλήγματος που υπέστησαν οι επαγγελματίες πρωτογενούς τομέα στην περιοχή, λόγω επικείμενης έλλειψης αντικειμένου εργασίας(υλοτόμοι, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, αγρότες).
Ολοένα και περισσότερες οικογένειες εγκαταλείπουν την περιοχή, ενώ σημειώνονται περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις.
Οι λόγοι για τους οποίους παρατηρείται αυτό το φαινόμενο είναι οι εξής:
1.Εργασία. Οι νέοι που φεύγουν για σπουδές σε άλλες πόλεις της Ελλάδος ή και στο εξωτερικό, στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν επιστρέφουν στις πατρογονικές τους εστίες, είτε διότι δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας που αφορούν την ειδικότητα τους, είτε διότι οι θέσεις εργασίας που υπάρχουν, δεν μπορούν να αποφέρουν τόσο καλές οικονομικές απολαβές όσο μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία κάποιος εργάζεται ως Δημόσιος Υπάλληλος, οι λοιπές πιθανές εργασίες στην περιοχή του Δήμου Σουφλίου είναι η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα (γεωργία, μελισσοκομία, υλοτομία, κτηνοτροφία) και η άσκηση άλλης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα αποφεύγουν οι νέοι α) διότι πρόκειται για μια απρόβλεπτη διαδρομή, η οποία εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες εκάστου έτους (χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες κ.α.) που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια του συνόλου της παραγωγής, παρά το γεγονός ότι έχει γίνει το σύνολο των εξόδων της καλλιεργητικής περιόδου και κυρίως β) διότι στις περισσότερες περιπτώσεις το κόστος παραγωγής (αξία λιπασμάτων, καύσιμο γεωργικών μηχανημάτων κ.α.) είναι πολύ μεγαλύτερο από το τελικό εισόδημα. Ως προς την επιχειρηματική δραστηριότητα δε, αξίζει να σημειωθεί ότι αντιμετωπίζει εξίσου σημαντικές δυσκολίες, όπως είναι παραδείγματος χάριν οι περιορισμοί που τίθενται από την Ζώνη ΝATURA 2000 και το δυσανάλογο μεταφορικό και ενεργειακό ισοδύναμο.
2. Επέκταση Οικογένειας. Οι νέοι που διαμένουν στην περιοχή διστάζουν να επεκτείνουν τις οικογένειες τους, τεκνοποιώντας, διότι δεν μπορούν εύκολα να εξασφαλίσουν οικονομική σταθερότητα σε μία εποχή διαρκώς αυξανόμενης τιμής των αγαθών πρώτης ανάγκης. Η επίλυση του Δημογραφικού ζητήματος στην περιοχή του Δήμου Σουφλίου, αυτήν την στιγμή που έχει αποκαλυφθεί-απογυμνωθεί μετά την καταστροφική πυρκαγιά και μεγάλο τμήμα της χερσαίας πρώτης γραμμής άμυνας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι μείζονος σημασίας και αποτελεί ζήτημα υψίστης εθνικής προστασίας. Αυτό, διότι, γεωγραφικά, ο Δήμος Σουφλίου βρίσκεται μόλις 500 μέτρα από το φυσικό σύνορο της χώρας, τον ποταμό Έβρο και μάλιστα σε ένα κομβικό σημείο, όπου από το απέναντι μέρος του ποταμού, πυκνώνουν διαρκώς τα φώτα των επεκτεινόμενων χωριών της γείτονος χώρας, την ίδια στιγμή που ολοένα και περισσότερα φώτα σβήνουν στα δικά μας χωριά. Για τους λόγους αυτούς, ως προτάσεις για την ενίσχυση της ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή του Δήμου Σουφλίου προτείνονται τα ακόλουθα: 1.Παροχή κινήτρων στις νέες οικογένειες που επιλέγουν ως τόπο μόνιμης διαμονής τους, τους οικισμούς του Δήμου Σουφλίου. Ήτοι, κάλυψη των εξόδων γάλακτος και πανών για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής των βρεφών-μωρών. Voucher ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τα πέντε πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών κάθε οικογένειας. Φορολογικές ελαφρύνσεις για τις οικογένειες που έχουν ένα τουλάχιστον τέκνο. 2. Σύνδεση των θέσεων εργασίας των υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάμεις με τον Δήμο Σουφλίου ως τόπο διαμονής. Ειδική μοριοδότηση σε περίπτωση μελλοντικών προκηρύξεων με βάση τον Δήμο Σουφλίου ως τόπο διαμονής.
3. Έναρξη λειτουργίας Νέας Έδρας-Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην πόλη του Σουφλίου, έτσι ώστε να τονωθεί η τοπική οικονομία, και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Σημειώνεται αναφορικά με την συγκεκριμένη πρόταση ότι υπάρχει δυνατότητα διαθέσιμης Υποδομής, η οποία μπορεί να υποστηρίξει το προτεινόμενο πόνημα. Ειδικότερα προτείνεται η ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής, διότι υπάρχει σημαντικό διαθέσιμο ζωικό κεφάλαιο στην περιοχή με σκοπό την διευκόλυνση των πρακτικών ασκήσεων των φοιτητών και την έρευνα στο πεδίο. Άλλωστε η ανάγκη ίδρυσης Πανεπιστημιακού Τμήματος, στην περιοχή του Σουφλίου αναγνωρίστηκε ως ζήτημα υψίστης Εθνικής σημασίας και δια στόματος Πρωθυπουργού (βλ. https://www.e-evros.gr/gr/eidhseis/3/dadia-pass-iek-ylotomias-ta-sxedia-ths-kybernhshs-gia-ton-dhmo-soyflioy/post50081 )
4.Ίδρυση νέων τμημάτων ΔΙΕΚ ειδικότητας «ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ» και «ΥΛΟΤΟΜΩΝ-ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ» όμοια των οποίων δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, με σκοπό την προσέλκυση νέων φοιτητών στην περιοχή, οι οποίοι μπορούν να θέσουν νέους όρους κινητικότητας.
5. Φορολογικές ελαφρύνσεις σε νέες επιχειρήσεις που επιθυμούν να εκκινήσουν την δραστηριότητα τους στην περιοχή του Δήμου Σουφλίου και άρση των εμποδίων που θέτει η Ζώνη NATURA στην επέκταση των ήδη υφιστάμενων επιχειρήσεων.
6. Επιδότηση ενοικίου σε όσες νέες και νέους επιθυμούν να διαμείνουν στην περιοχή του Δήμου Σουφλίου. Στην πόλη του Σουφλίου και στα γύρω κοντινά χωριά υπάρχουν αρκετά διαμερίσματα και μονοκατοικίες τα οποία μπορούν να διατεθούν σε αρκετά χαμηλό ενοίκιο και ενδείκνυνται για οικογένειες με μικρά παιδιά.
7.Προσέλκυση ανθρώπων κάθε ηλικίας, οι οποίοι εργάζονται απομακρυσμένα (remote), μέσω διαδικτύου, επονομαζόμενοι και ως «ψηφιακοί νομάδες». Αυτή η πρακτική θα ήταν συμφέρουσα όχι μόνο για τον τόπο, αλλά και για τους ανθρώπους που θα αποφάσιζαν να μετακινηθούν προς την περιοχή λόγω του χαμηλού κόστους διαβίωσης σε συνδυασμό με την εξασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για την ανατροφή των παιδιών και την εγγύτητα σε σχολικές μονάδες, πλείστες όσες δραστηριότητες και άλλες παροχές.
8. Προσέλκυση Συνταξιούχων που διαμένουν σε βόρειες ευρωπαϊκές χώρες. Οι άνθρωποι που διαβιούν σε αυτές τις χώρες, σύμφωνα με έρευνες, αντιμετωπίζουν συχνά ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας του γεγονότος ότι η νύχτα - το σκοτάδι διαρκεί τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Ερχόμενοι εδώ και διαμένοντας σε κάποιες από τις διαθέσιμες κατοικίες οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί, θα μπορούν να βρίσκονται σε μία περιοχή με αρκετή ηλιοφάνεια, θα μπορούν να νιώθουν ασφαλείς, διότι το ιατροφαρμακευτικό κεφάλαιο βρίσκεται σε καλό επίπεδο, θα μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις δράσεις που διοργανώνουν τα εξαιρετικά οργανωμένα ΚΑΠΗ της περιοχής μας και επίσης για αυτούς, η ζωή στην περιοχή μας, συνεπάγεται πολύ χαμηλότερο κόστος θέρμανσης, αν λάβει κανείς υπόψη τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στις Χώρες τους, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
9. Επιστροφή των Δημοσίων Υπηρεσιών και των Τραπεζών τα παραρτήματα των οποίων τα προηγούμενα χρόνια αποψιλώθηκαν παρά τις εναγώνιες προσπάθειες των κατοίκων της περιοχής. Θα πρέπει να ειδωθεί η περιοχή ως κέντρο της περιφέρειας και των Βαλκανίων, ως η αρχή της Ελλάδας και όχι ως την άκρη της Ελλάδας.
10. Ειδική μοριοδότηση των ατόμων που έχουν γεννηθεί και ενηλικιωθεί στον Έβρο σε προκηρύξεις του Δημοσίου Τομέα, ένεκα παραμεθορίου ιδιότητας και ειδική μοριοδότηση των μαθητών της Γ’ Λυκείου των Λυκείων του Κεντρικού Έβρου, που εξετάζονται με γραπτό πανελλαδικό σύστημα για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ένεκα παραμεθορίου ιδιότητας. Έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να καταστεί σαφές ότι αποτελεί προνόμιο να έχει γεννηθεί και μεγαλώσει κανείς στον Έβρο.
11.Διατήρηση και ενίσχυση των κέντρων νεοσύλλεκτων στρατιωτών στον Κεντρικό Έβρο. Πρόκειται για μία κίνηση η οποία στην πραγματικότητα δεν κοστίζει τίποτα, δεδομένου ότι υπάρχει ικανοποιητική υφιστάμενη στρατιωτική υποδομή. Πρόκειται παράλληλα όμως και για μία κίνηση η οποία μπορεί να τονώσει σημαντικά την οικονομία και την ψυχολογία των ανθρώπων της περιοχής, οι οποίοι αισθάνονται παραγκωνισμένοι.
Όλα τα ανωτέρω, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα υπόψη και να παρασχεθεί η σχετική τεχνογνωσία και υποστήριξη σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να μεθοδευθούν καλύτερα. Διότι διαφορετικά, οι οικισμοί του Κεντρικού Έβρου, σε μερικές δεκαετίες από σήμερα θα μοιάζουν με οικισμούς φαντάσματα που βρίσκονται απέναντι σε χωριά της γείτονας χώρας που σφύζουν από ζωή. Διότι, διαφορετικά ίσως θα έχουμε υποδομές, χωρίς ανθρώπους. Διότι, διαφορετικά ίσως θα έχουμε φύση, χωρίς ανθρώπους.
Με εκτίμηση,
Η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Σουφλίου
Τσακαλδήμη Ελένη