Προτάσεις - Ένωση Επαγγελματιών Σουφλίου

Στον απόηχο της καταστροφικής πυρκαγιάς του Αυγούστου 2023 που έπληξε το σύνολο του Νομού Έβρου και ιδιαίτερα το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και την ευρύτερη περιοχή του Σουφλίου, η Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Σουφλίου και Περιφέρειας σας αναλύει τις προτάσεις που αφορούν το Σουφλί.

Με την παρούσα επιστολή εν μέσω «πολέμου» σε καιρό ειρήνης. Δεκαέξι πλήρεις ημέρες η πυρκαγιά έχει πλήξει 1.000.000 στρέμματα της εδαφικής επικράτειας του Νομού Έβρου. Ο κόσμος του Σουφλίου είναι αποκαρδιωμένος και οι όποιες επενδύσεις έχουν παγώσει ή ακυρωθεί. Υπάρχει επίσης μεγάλος φόβος για εγκατάλειψη του πολύπαθου αυτού τόπου από μεγάλο μέρος του πληθυσμού μιας και στον Έβρο τα έχουμε ζήσει όλα όπως χαρακτηριστικά λέγεται.

Το τοπίο στην περιοχή του Δήμου Σουφλίου, ενός Δήμου που βρίσκεται στο κέντρο του Νομού και απέχει μόλις πεντακόσια (500) μέτρα από την συνοριογραμμή, θυμίζει, χωρίς τούτο να ενέχει ίχνος υπερβολής, σκηνικό βιβλικής καταστροφής. Το Εθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, ο πνεύμονας μας, το σπιτικό δεκάδων σπάνιων αρπακτικών πουλιών και άλλων ζώων, αυτό το στολίδι της φύσης που αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, τον λόγο για τον οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού διέκρινε την περιοχή μας ως Best Tourism Village, έχει χαθεί οριστικά, με ότι αυτό συνεπάγεται για το οικοσύστημα και την οικονομία του τόπου μας. Δυστυχώς αυτό το στολίδι που σε όποια άλλη χώρα και να βρισκόταν θα αναδεικνύονταν εδώ στον Έβρο αφέθηκε στην τύχη του.

Αυτή τη φορά τα δεδομένα μιλούν και κάνουν λόγο για την μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης, η οποία μάλιστα συνετελέσθη σ’ ένα από τα πιο νευραλγικά γεωγραφικά σημεία της Χώρας.

Με την παρούσα επιστολή σας παραθέτουμε ένα προς ένα τα μέτρα, τα οποία αποτελούν επιτακτική και υψίστης εθνικής σημασίας ανάγκη να ληφθούν, προκειμένου να σταθεί ξανά στα πόδια του ο πολύπαθος τόπος μας, αναμένοντας την άμεση ανταπόκριση της επιτροπής Ανασυγκρότησης του Έβρου.

Έτσι λοιπόν, για την ανάκαμψη της περιοχής από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2023 προτείνεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου και συγκεκριμένα για τον Δήμο Σουφλίου, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει τα κάτωθι:

1ος άξονας: Στήριξη της ανθρώπινης δραστηριότητας.

  1. Ενίσχυση των παραδοσιακών επαγγελμάτων της περιοχής (δασεργάτες, κτηνοτρόφοι, αγρότες, μελισσοκόμοι), τα οποία κινδυνεύουν να αποδυναμωθούν λόγω έκλειψης των βασικών πόρων. Ειδικότερα: 
  2. Για τους δασεργάτες: α) Αποζημίωση για τις συστάδες ξύλων που είχαν ήδη υλοτομηθεί και βρισκόταν εντός της δασικής έκτασης που επλήγη. β) θέση σε ειδικό καθεστώς υποστήριξης τους, διότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να βρεθούν σε μία εξαιρετικά δυσμενή θέση, δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει πια δυνατότητα υλοτόμησης στο κατεστραμμένο δάσος και άρα το επάγγελμα τους θα καταστεί άνευ αντικειμένου γ) Προτίμηση των συνεταιρισμών δασεργατών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Δήμου Σουφλίου στην περίπτωση πρόσκλησης καθαρισμού του δάσους από την εναπομείνασα ύλη, και ενίσχυση τους για την αγορά μηχανημάτων προς εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού.
  3. Για τους μελισσοκόμους και τους κτηνοτρόφους: α) Παροχή επιδότησης τροφής, διότι μετά την πυρκαγιά έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό οι βασικές πηγές τροφοδοσίας των ζώων β) Παροχή κινήτρων με μεγάλες επιδοτήσεις μέσω ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης για τους νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με αυτά τα επαγγέλματα. 
  4. Για το σύνολο των κτηνοτρόφων, των ζωοπαραγωγών, των μελισσοκόμων, των υλοτόμων και των αγροτών: Παροχή αποζημίωσης για τις ζημίες που προκλήθηκαν στην κινητή και ακίνητη περιουσία τους που σχετίζεται με την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
  5. Καθιέρωση πλήρους επιδότησης διαμονής και σίτισης, η οποία θα υποστηρίζεται από ξενοδοχειακές μονάδες και καταστήματα εστίασης του Δήμου Σουφλίου, για πέντε (5) έως επτά (7) χρόνια, σύμφωνα με το πρότυπο της Βόρειας Εύβοιας με κουπόνι αξίας τουλάχιστον 500 ευρώ. Συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρίες για την επιδότητση του εισητηρίου ή ειδική έκπτωση σε αυτό έτσι ώστε να ξεκλειδώσουν μεγάλες αγορές.  Προτείνεται πρόγραμμα με την ονομασία <<SoufliPass>>.
  6. Καθιέρωση ειδικού προγράμματος Leader με υψηλό ποσοστό χρηματοδότησης ύψους 90% για τις πυρόπληκτες περιοχές με σκοπό την κινητοποίηση των ενδιαφερόμενων νέων επενδυτών στα χωρικά όρια του Δήμου Σουφλίου.
  7. Παράταση των ήδη ειλημμένων μέτρων φορολογικής διευκόλυνσης και θέσπιση Ζώνης Αφορολόγητου για τον Κεντρικό Έβρο για διάστημα πέντε (5) έως επτά έτη (7), ειδάλλως, σε περίπτωση αδυναμίας εφαρμογής του παραπάνω μέτρου, μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και κατάργηση του Τέλους Επιτιδεύματος για τις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες επλήγησαν τόσο από την οικονομική κρίση, όσο και από την ενεργειακή κρίση και την παρούσα στιγμή καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρωτόγνωρη ανασφάλεια που δημιουργεί η αβεβαιότητα της πορείας των καταναλωτικών επιλογών.
  8. Ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος της τοπικής κοινωνίας για δημιουργία νέας έδρας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην πόλη του Σουφλίου, και ειδικότερα ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής. Πρόκειται για μία πρόταση η οποία αίρει την αδικία εξαίρεσης του κεντρικού Έβρου από το προνόμιο φιλοξενίας κάποιου πανεπιστημιακού τμήματος, η υλοποίηση της οποίας όχι μόνο θα έχει αντίκρισμα στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, αλλά και ουσιαστικά πρακτικά οφέλη για τους φοιτητές που θα την επιλέξουν, λαμβανομένου υπόψη του πλούσιου ζωικού κεφαλαίου της περιοχής. Σημειώνεται δε ότι στον Δήμο Σουφλίου υφίσταται κτιριακή υποδομή που θα μπορούσε να υποστηρίξει το παρόν μέτρο. 
  9. Επέκταση του επιτρεπτού χρονικού ορίου κατά τη διάρκεια του οποίου οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να υλοτομούν το δάσος για σκοπούς ατομικής χρήσης, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η περισυλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων κορμών δέντρων που κείνται εντός της δασικής περιοχής, σε διάστημα τριετίας οπότε και είθισται να παύει να αποτελεί ωφέλιμη καύσιμη ύλη η καμένη ξύλινη μάζα.
  10. Ενίσχυση του Σχολικού Τουρισμού και επάνδρωση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σουφλίου.
  11. Οργάνωση εκστρατειών ευαισθητοποίησης και προβολής του Δάσους της Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και της πόλης του Σουφλίου με την βοήθεια του ΕΟΤ με σκοπό την αύξηση των επισκεπτών-παρατηρητών στην περιοχή.
  12. Διοργάνωση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων σε συνεργασία με κρατικούς καλλιτεχνικούς φορείς (π.χ. Εθνική Λυρική Σκηνή) με σκοπό την βελτίωση της ψυχολογίας των κατοίκων της περιοχής και την προσέλκυση επισκεπτών κάτι που μπορεί να στηριχθεί μιας και το Σουφλί έχει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.
  13. Δημιουργία ενός νέου πολυδύναμου στρατοπέδου στο Σουφλί (υπάρχει σχετική μελέτη) με κέντρο κατάταξης στο κέντρο του νομού που θα εξυπηρετεί όλον τον νομό. Παράλληλα δημιουργία στρατιωτικών οικημάτων αξιωματικών  (ΣΟΑ) τουλάχιστον 50 και κίνητρα στους στρατιωτικούς να κατοικίσουν στο Σουφλί όπως επιδότηση ενοικίου και έξτρα μοριοδότηση όπως γίνεται στα νησιά μας. 
  14. Δημιουργία σηροτροφικού πάρκου.
  15. Ένταξη για τουλάχιστον 2 έτη των ιδιωτικών υπαλλήλων του Δήμου Σουφλίου σε προγράμματα επιδοτούμενα από τον ΟΑΕΔ διότι υπάρχει μεγάλος φόβος για αδυναμία των επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στις εργοδοτικές εισφορές και στο μισθολογικό κόστος.
  16. Επαναφορά της επιδότησης του εργοδοτικού κόστους 12%. 
  17. Αναχρηματοδότηση των δανείων των επιχειρήσεων. 
  18. Μείωση – επιδότηση επιτοκίων των δανείων των επιχειρήσεων. 
  19. Εφαρμογή του μέτρου μεταφορικό ισοδύναμο για τον νομό Έβρου.

2ος άξονας: Αποκατάσταση

  1. Έργα Υποδομής: 
  2. Aποκατάσταση του πρώτου πανελλαδικά μελισσοκομικού πάρκου, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς, και επέκταση αυτού με την φύτευση ακόμη περισσότερων ανθοφόρων φυτών, μιας και θα υπάρχει πια πολύ μεγάλη ανάγκη κάλυψης των διατροφικών απαιτήσεων των εναπομεινασών μελισσών. Μελέτη έτσι ώστε να είναι επισκέψιμο από μαθητές και φοιτητές.
  3. Επαναδημιουργία του δασικού χωριού στην περιοχή «Κατραντζήδες» πλησίον του οικισμού της Δαδιάς.
  4. Βελτίωση αγροτικής και λοιπής οδοποιίας (όπου επλήγη).
  5. Αποκατάσταση των φραγμάτων Λύρας και Προβατώνα.
  6. Έργα Ανάπλασης και εξωραϊσμού των οικισμών που εκκενώθηκαν ή τέθηκαν σε ετοιμότητα κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς, στους οποίους χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν επεμβάσεις βαρέων οχημάτων με σκοπό την πυροπροστασία τους, προκαλώντας αλλοίωση της αρχικής τους εικόνας.
  7. Ανάληψη ενεργού ρόλου του τμήματος δασολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με στόχο τον σχεδιασμό της αναγέννησης και την βιωσιμότητα του δάσους Δαδιάς-Σουφλίου-Λευκίμης (π.χ. Εκπόνηση μελέτης επαναφοράς του δασικού συμπλέγματος στην πρότερη κατάσταση, μελέτη σχετική με την αναβλάστηση από εναπομείνασες νησίδες πρασίνου κ.α.)
  8. Πρόσδοση ιδιαίτερης σημασίας στην παρατήρηση της συμπεριφοράς των αρπακτικών πουλιών του δάσους, μία διαδικασία που απαιτεί την συνδρομή εξειδικευμένων επιστημόνων, όπως ο κύριος Μπακαλούδης Δημήτριος, καθηγητής οικολογίας και διαχείρισης άγριας πανίδας με εξειδίκευση στην οικολογία και προστασία των αρπακτικών πτηνών στο τμήμα δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, με πολυετή εμπειρία στο πεδίο της έρευνας του δάσους της Δαδιάς.
  9. Άμεση αποκατάσταση των κτιριακών υποδομών και των αγροτικών καλλιεργειών που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά.
  10. Άμεση έναρξη των έργων για την δημιουργία διπλής σιδηροδρομικής γραμμής και απομάκρυνσή της από το κέντρο του Σουφλίου όπως έχει χαραχθεί. Το έργο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της πόλης του Σουφλίου μιας και θα απελευθερωθεί πολύ χώρος. Επίσης Η νέα σιδηροδρομική γραμμή θα πρέπει να λειτουργήσει σαν προαστιακός που να συνδέει γρήγορα και φθηνά την πόλη του Σουφλίου με την πόλη της Αλεξανδρούπολης έτσι ώστε ο πληθυσμός της περιοχής να μπορεί να μένει στον κεντρικό Έβρο και να δουλεύει στην Αλεξανδρούπολη. 
  11. Απεγκλωβισμός της πόλης του Σουφλίου από το καθεστώς Natura βάση της μελέτης που έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και αλλαγή των ζωνών όπως έχει ζητηθεί έτσι ώστε οι επιχειρήσεις του Σουφλίου να μπορούν να επεκταθούν και να λειτουργήσουν με τους ίδιους όρους που ισχύουν σε όλες τις άλλες περιοχές της χώρας. 

3ος άξονας: Πρόληψη

  1. Σχεδιασμός της αντιπλημμυρικής προστασίας (διαχείριση των υδάτινων πόρων, κατασκευή νέων ομβροδεξαμενών, κορμοδέματα,).
  2. Σχεδιασμός της διαχείρισης του Εθνικου Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (καθαρισμός του δάσους, αντιπυρικές ζώνες, δασικοί δρόμοι, πρόβλεψη αντιμετώπισης μελλοντικών φυσικών καταστροφών).
  3. Επίσπευση των διαδικασιών κατασκευής του Φράγματος Δερείου και άλλων μικροφραγμάτων, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά σε περίπτωση ανάγκης καταστολής πιθανής πυρκαγιάς στο μέλλον καθώς και μοχλό ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας. 
  4. Δημιουργία ακαδημαϊκού τμήματος σχεδιασμού πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.α.) με έδρα την πόλη του Σουφλίου.
  5. Λειτουργία νέου τμήματος ΔΙΕΚ για την ειδικότητα: «Χειριστής μηχανημάτων». Η λειτουργία του ως άνω τμήματος κρίνεται απαραίτητη, διότι κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης της κρίσης που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα, παρατηρήθηκε αδυναμία εύρεσης ανθρώπων, ικανών να χειριστούν τα υπάρχοντα μηχανήματα διευκόλυνσης του έργου της κατάσβεσης.
  6. Αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σουφλίου σε Πυροσβεστική Υπηρεσία, βελτίωση της κτιριακής υποδομής του και πρόσληψη νέων πυροσβεστών και δασολόγων.
  7. Ενίσχυση του Δασαρχείου Σουφλίου σε έμψυχο δυναμικό με την πρόσληψη δασολόγων και δασοφυλάκων, αλλά και σε υλικοτεχνικό δυναμικό.
  8. Ενίσχυση της Ομοσπονδιακής θηροφυλακής σε έμψυχο δυναμικό και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Ελπίζουμε το ενδιαφέρον και η ευαισθησία σας για τον ακριτικό μας τόπονα επαληθευθούν και αυτήν την φορά που η πατρίδα μας χρειάζεται την υποστήριξή σας περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Ελπίζουμε το ενδιαφέρον και η ευαισθησία σας για τον ακριτικό μας τόπονα επαληθευθούν και αυτήν την φορά που η πατρίδα μας χρειάζεται την υποστήριξή σας περισσότερο από κάθε άλλη φορά

Με εκτίμηση,

Εκ του συλλόγου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΣΙΑΜΙΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΟΥΡΟΥΛΙΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ